Studii în Statele Unite, cu burse oferite de universitățile americane:

Și tu poți să aplici la programe universitare, masterale sau doctorale în SUA!

Conform clasamentului World University Rankings 2019 întocmit de publicația britanică Times Higher Education, 15 dintre cele mai performante 20 de universităţi din lume se află în SUA. Sistemul universitar american cuprinde peste 4.900 de universităţi, colegii şi institute acreditate şi se bucură de profesori de excepţie şi facilităţi educaţionale fără egal. Din cei aproape 1.1 milion de studenţi internaţionali care au ales SUA ca destinaţie educaţională, aproximativ 1.100 sunt din România, iar mulți dintre ei se bucură de finanțare consistentă oferită de universităţile americane.

Sistemul educațional american oferă multiple oportunități pentru studenți, de la o colaborare strânsă cu profesorii până la resurse educaționale extrem de bogate și burse generoase. Universitățile americane dispun de facilități academice și de cercetare excepționale, iar cursurile se desfășoară sub îndrumarea unor profesori de marcă, inclusiv laureați ai Premiului Nobel și specialiști de elită în diverse domenii.

Ca răspuns la întrebarea „De ce să studiezi în SUA?”, studenții români de peste ocean menționează următoarele caracteristici ale sistemului universitar american:

Conceptul de liberal arts este specific educației la nivel universitar în SUA. Există și instituții care se numesc liberal arts colleges, în această categorie intrând și unele dintre cele mai bune facultăți din lume. Universitățile care promovează liberal arts (majoritatea din SUA) își încurajează studenții să se înscrie la cursuri dintr-o gamă variată de domenii și să își dezvolte – pe lângă cunoștințe și abilități practice pe domeniile de interes – creativitatea, abilitățile de comunicare, gândirea critică, munca în echipă etc. Scopul unei educații liberal arts este să ofere studenților atât o bază academică solidă și variată, cât și deprinderea unor aptitudini transferabile care să le permită absolvenților să exceleze în orice mediu profesional.

Curriculum personalizat: sistemul american include patru tipuri de cursuri – pentru specializarea principală (care se numește major), pentru specializarea secundară (minor), cursuri generale (core courses) și cursuri din afara ariei curriculare (electives). În campusul american, studenții sunt încurajați să-și alcătuiască programe de studiu conform intereselor și aspirațiilor lor, programe în domenii de studiu care îi stimulează și îi pasionează. Studenții la universitățile din SUA beneficiază de consiliere academică din partea unui academic adviser, de regulă un profesor, care îi îndrumă în alegerea cursurilor pentru fiecare semestru și îi sprijină  în derularea procesului academic.

Admitere holistică: dosarul de admitere furnizează informații cantitative și calitative despre candidat. Notele din liceu (pentru clasele 9-11 pentru cei care aplică în toamna-iarna clasei a 12-a), respectiv din facultate pentru aplicanții la master/doctorat, rezultatele la testele standardizate SAT/ACT pentru liceeni sau GRE/GMAT pentru cei care aplică la programe post-universitare și TOEFL/IELTS, eseul sau eseurile personal/e, scrisorile de recomandare și activitățile extracurriculare/profesionale contribuie la schițarea unui portret complex al aplicantului, permițându-i comisiei de admitere să îl cunoască pe candidat nu doar din perspectiva calitățillor sale academice, strict ca elev/student, ci a personalității sale complexe, cu abilități și aspirații personale.

Ce elemente contează în dosarul de admitere: TOATE. Facultatea dorește să vadă o evoluție ascendentă în plan școlar, ceea ce nu se traduce neapărat prin medii maxime la toate materiile sau participări la olimpiade internaționale. În plus, competențele pe care candidatul și le-a dezvoltat în afara școlii – respectiv interese și hobby-uri, activități extrașcolare și de voluntariat, concursuri, internship-uri etc. – sunt extrem de edificatoare pentru modul în care candidatul respectiv se va integra în mediul academic și cultural american și va valorifica oportunitățile multiple din campus.

Burse generoase: costurile unui an academic includ taxele de școlarizare (tuition) și cheltuielile de întreținere (living expenses), care diferă în funcție de universitate și de locația acesteia. Costurile anuale pornesc de la 25.000 USD și pot ajunge până la 80.000 USD. Unele facultăți americane se bucură de resurse financiare semnificative. Astfel, studenții internaționali au primit de la facultățile americane burse de aproape 9 miliarde USD doar anul trecut. În jur de 1.100 de români urmează programe de licență (undergraduate study), master sau doctorat (graduate study), training după terminarea facultății (optional practical training) sau cercetare (research) în SUA.

Finanțarea oferită de universități este de obicei determinată de performanțele și meritele candidatului (merit-based scholarship) sau de situația financiară a familiei (need-based financial aid). Pachetul financiar include, de regulă, și un loc de muncă în campus pentru maximum 20 de ore pe săptămână (campus employment), și, uneori, un împrumut (loan).

Care este diferența dintre college, university și institute și dintre undergraduate și graduate programs?

Tipuri de instituții

De stat/publice, cum ar fi University of California Berkeley, UCLA.

Private, precum Yale University, Middlebury College, MIT.

Tipuri de programe

Undergraduate (Studii universitare)

 Associate Degree (Program post-liceal)                

Durată: 2 ani

Scop: Aceste programe oferite de colegii comunitare sau școli tehnice ori vocaționale permit studiul unuia sau mai multor domenii. Studenții care doresc să obțină diploma de licență trebuie să se transfere la o universitate, institut sau colegiu de patru ani pentru ultimii doi ani de licență. Opțiunile sunt limitate, în funcție de colegiul comunitar urmat.

Diplomă: Associate of Arts (AA), Associate of Science (ASc)

Bachelor Degree (Program de licență)             

Durată: 4 ani

Scop: Specializarea pe unul sau mai multe domenii de interes (majors, minors), dar și dezvoltarea unor abilități transferabile precum gândirea critică, munca în echipă, managementul etic, comunicarea profesională etc.

Diplomă: Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Science (BSc)

Graduate (Studii post-universitare)

Academic Master (Masterat academic)

Durată: 1-2 ani

Scop: Consolidarea și aprofundarea cunoştinţelor de specialitate dobândite la nivel universitar. Poate fi parte integrantă a unui doctorat sau un program academic de sine stătător.

Diplomă: Master of Arts (MA), Master of Science (MSc)

Professional Programs (Programe profesionale)

Durată: 1-4 ani

Scop: Calificarea superioară în domeniul vizat, cu dezvoltarea şi aplicarea practică a cunoştinţelor relevante.

Diplomă: MBA (Masterat în Administrarea Afacerilor), LLM (Masterat în Drept, pentru absolvenți de drept din afara SUA), MD sau DO (Medicină), DVM (Medicină Veterinară), JD (Drept) etc. În SUA, medicina și dreptul se fac după studiile universitare și durează 3 sau 4 ani (dar pregătirea pentru domeniu începe de regulă încă din facultate).

Doctorate (Doctorat)

Durată: 3-8 ani

Scop: Combinarea cunoștințelor aprofundate în domeniu cu pregătirea și implicarea studentului în activități de cercetare și predare la nivel universitar. O multitudine de programe doctorale nu necesită studii masterale în prealabil, deoarece le includ.

Diplomă: PhD (Doctor of Philosophy)

Când se depune aplicația? Anul academic în Statele Unite începe la final de august, iar termenul de depunere a aplicației este în perioada noiembrie-februarie (un deadline popular este 1 ianuarie). Așadar, pentru a începe facultatea în SUA în toamna anului 2020, este indicat să demarați procesul de pregătire cât mai devreme, între toamna lui 2018 și cel mai târziu în vara-toamna lui 2019, pentru ca aplicația să fie gata spre sfârșitul anului 2019.

Ce opțiuni există pentru elevii de clasa a 12-a sau absolvenții de liceu? Experiența ne-a demonstrat că sistemul american apreciază aplicațiile care îl reprezintă adecvat pe viitorul student, fie că sunt trimise în clasa a 12-a sau la câțiva ani de la terminarea liceului. Contactați-ne ca să evaluăm oportunitățile și cerințele și să facem un plan de aplicare, pentru programele care încep în toamna lui 2019 sau pentru cele ulterioare.

Centrul de consiliere educațională EDMERICA îi familiarizează pe români (și nu numai) cu modul de derulare a procesului de admitere la facultățile americane. Împreună cu viitorii studenți în SUA vom lucra la strategii care să le permită să construiască aplicații vibrante, capabile să demonstreze potențialul fiecărui aplicant de a-și valorifica potențialul și a se dezvolta plenar în campusul american și de a fi un  ambasador cultural apreciat al țării sale.

Contactați-ne: veți descoperi expertiză, promptitudine și bucuria lucrului bine făcut. Inspirați de spiritul american, confirmăm că pentru noi nu există “Nu se poate”!

Iulia Iordache 1

Cu cine o să lucrezi?

EDMERICA oferă sesiuni de informare gratuite (individuale sau online/face-to-face la târguri educaționale, în licee sau universități) și traininguri și consiliere educațională personalizată contra cost.

Fiecare om este diferit, așa că și sprijinul pe care ți-l oferim este adaptat nevoilor tale. Îți punem la dispoziție cunoștințele noastre și experiența amplă, îți furnizăm feedback asupra dosarului de admitere, te sprijinim în selecția universităților la care dorești să aplici şi te ajutăm să excelezi în mediul academic și cultural american. 

Cine te va îndruma?

Mihaela Arsene cunoaşte şi apreciază programele de studii oferite de universităţile internaţionale atât ca observator avizat cât şi ca subiect nemijlocit al programelor masterale pe care le-a desfăşurat în SUA (Masterat în Educaţie Internaţională, Universitatea din San Francisco, cu bursă Fulbright, absolvit cu media 3,97 din 4,00) şi în Marea Britanie (Masterat în Educaţie, Universitatea Manchester, cu bursă din partea Consiliului Britanic). După finalizarea bursei Fulbright, dna Arsene a coordonat Centrul Educaţional al Comisiei Fulbright între anii 1997 și 2014, activitatea sa de facilitare a accesului studenţilor români la studii în SUA fiind constant apreciată de partea americană: în 2002 Educational Testing Service i-a conferit Diploma de Excelenţă, apoi în 2009 EducationUSA i-a acordat titlul de “Cel mai bun mentor în activitatea de consiliere educaţională”. La acestea s-au adăugat multiplele sale participări la programele de dezvoltare profesională organizate de Departamentul de Stat american și de EducationUSA şi selectarea sa ca prezentator şi trainer la conferinţele asociațiilor profesionale americane din domeniul educaţiei NAFSA, NAGAP, OACAC și NACAC, între 1999 și 2012.

Sînziana Medvețchi este pasionată de educația de tip liberal arts și se bucură să le poată oferi întreg suportul ei tinerilor, părinților și profesorilor interesați de studiile în SUA. Din 2009, când și-a început activitatea la unicul centru EducationUSA din România, găzduit de Comisia Fulbright Româno-Americană din București, Sînziana se concentrează pe informarea și consilierea pe tema oportunităților academice și de bursă reale oferite de universitățile americane. Prin multiple programe internaționale oferite competitiv, pe bază de merit, de către Departamentul de Stat al SUA, Institutul Internațional al Educației şi reţeaua EducationUSA, numeroase traininguri online și mentorship în cadrul EducationUSA, Sînziana a dobândit expertiza necesară pentru a ghida viitori aplicanți la universități din SUA, care s-a materializat, printre altele, în materiale pentru publicații internaționale, co-scrierea a două volume despre strategii de aplicare în SUA pentru români, administrarea testelor SAT și CISA. Din 2014, Sînziana s-a alăturat echipei EDUCATIVA, în cadrul proiectului EDMERICA (inițial denumit American Education). 

Despre noi

EDMERICA este proiectul EDUCATIVA dedicat promovării accesului la studii în SUA.

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale – organizaţii private şi ONG-uri – care dezvoltă produse și servicii educaționale cu scopul de a ajuta tinerii în identificarea și fructificarea oportunităţilor de dezvoltare personală și profesională. Printre proiectele EDUCATIVA se numără RIUF – cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Est, IUF Greece – târg educațional în Grecia, în Salonic și Atena, EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate, UNIVERSALIO – serviciul de consiliere pentru aplicarea la universităţi de top din întreaga lume, AdmitereOnline.ro – platforma centralizată de înscriere la universități din România, Optiuni.ro – un mediu online de prezentare a informaţii cheie despre programele de licenţă și master oferite de universităţile din Romania, Opțiuni de Carieră – proiectul de consultanță vocațională pentru elevi, studenți și absolvenți, Reviro – serviciul de recrutare pentru absolvenți de studii în străinătate, si EA – The Entrepreneurship Academy – singura facultate din România unde studenții învață practic, înca din prima zi de școală, cum să își construiască și să își dezvolte un business.